Tag: sustainable

Jan 10

Our customers for this project were a young, active family new to Austin with a keen eye for design and a love of the outdoors. The main goal of this project was to implement an outdoor living space while also providing an area for their dogs and kids to be active. 

Starting in the front yard, we added a walkway to connect with the street to create a welcoming entrance for guests.  Next we focused on extending their indoor living space into the backyard by implementing elements that they would draw them outside. The new patio and fire pit, built-in seating opportunities, an outdoor shower, and an adjustable louvered pergola help keep the space comfortable for everyday use. A rain water catchment and a raised garden and herb wall create opportunities to interact with their landscape. The inclusion of the custom built play area gives the kids a separate place to play while mom and dad entertain. 

The home was a new construction, with unique yard layout that left us with a series of corners. These customers were conscious of choosing environmentally friendly options to work with nature in their space rather than combat it. We were able to create movement within the yard and soften the structures with native plantings that added energy to the space.  

Read More

Jan 6

After their brand new construction was completed, this family had a beautiful and comfortable home that truly fit their needs. However, this new construction lacked an outdoor living space, which left the backyard feeling stark and bare. With this blank slate, we were able to create a relaxing environment for this family to enjoy.
Faced with the challenge of using every square-inch of this small space, Native Edge was able to design a landscape that left this family worry-free. We incorporated a low maintenance composite decking system, modern raised metal planters, and a bubbling urn water feature to tie this peaceful landscape together. The poor drainage of the lot gave us the opportunity to create a striking cat walk and drainage feature, which left ample room for their vegetable and herb garden hobby. There is even a nook for the family dog to enjoy! 

Read More

Mar 1

Instagram Likes Sometimes I think I like it more in black and white. #handmade #hatching #hatchmeifyoucan #blackandwhite #micron #sustainable #design #nativeedge #atx

Read more
Feb 29

Instagram Likes The crew’s gonna love me for this one. #thatescalatedquickly #sustainable #modern #landscape #design #nativeedge #micron #copic #atx

Read more
Feb 29

Line weights

By Matt Tingley | Leave a comment

Likes Line weights. #atx #sustainable #modern #landscape #design #whipitup #micron #copic #nativeedge

Read more
Nov 9

Another fun Crestview project! This young couple wanted a back yard that reflected their bohemian-eclectic style and could add additional privacy from the ever climbing construction around them. A place for “hanging out and drinking coffee or beer in the backyard.” But what was most exciting, was the air stream they had just purchased and

Read more
Jun 3

back-05-after

Check out this project in Austin Home Magazine! 

This fun and young family moved to this South Austin neighborhood to be closer to friends and family. However, their new home’s outdoor entertaining space and lack of landscape felt underwhelming and unwelcoming. The only redeeming feature was their yard backing up to the greenbelt. Our mission was to design a landscape that was not only perfect for their area, but fit their young, fun and busy professional lifestyle.

For the front yard, we complimented the entryway with a mix of modern cut natural stone complemented with water wise plantings. Metal planters, beds of succulents and decomposed granite, as well as other xeriscape features reduced the amount of turf, leaving just enough for their neighborhood movie nights!

In the backyard, we expanded their entertaining space by defining several new spaces; a stone patio for cooking and lounging, a children’s play area with climbing wall and custom dragon made out of recycled tires, and a washer pit where they can host local tournaments. As custom gas fire pit act as a focal point for the various areas, and provides light and heat as the days get shorter.  All of this transitions smoothly into the greenbelt. Giving their yard an endless feel.

Read More

May 26

We’ve been sitting on this news for a year now, and are so excited to get to share with you! In two weeks, watch us transform this property in two days on the first ever Austin Episode of Yard Crashers. Monday, June 8th 9pm CST on the DIY Network!

Read more
May 20

native-edge-129

Check out this project in Austin Home Magazine! 


With a passion for entertaining both children and adults, this family needed a flexible and usable space. Additionally, recent construction had changed the family’s greenbelt view, into an industrial eye sore.  Taking cues from the modern interior decorating of the house, we revitalized this tired and tiny back yard into an open and flowing oasis of fun and functionality.

A low maintenance, drought tolerant plant palette was a must for this busy family, and is reflected in our plant choices of ornamental grasses and agaves. A custom constructed swing complements and anchors the play area, without visually invading the overall esthetic of the yard. The swings construction will easily accommodate a hammock as the children get older.  The implantation of bamboo screening hides the new industrial area by blending the space into the surrounding greenbelt. Custom cedar benches provide additional seating and are complimented by large custom metal planters to anchor the space. Removing large areas of struggling grass and replacing it with limestone and black gravel, creates a perfect area for larger groups to mingle.   With distinct areas for children play, adult seating and  “free range socializing” this small space is ready for big parties. 

Read More

May 14

Check out this project in Austin Home Magazine! 

There is so much happening on this project we’ve had to divide it into two parts for ya! Make sure you check out the Front Yard.

Truly, one of Native Edge’s Crown Jewels, this project is one of our all time favorites. When the homeowner moved in, this property’s dated landscape had become a disjointed overgrown mess. The customer’s requirements for this space were to increase the entertainment space, a modern and natural zen feel, better access between the various areas of the yard, and a Art Studio that could double as guest quarters.

We tripped the amount of outdoor entertaining space with three main areas; outdoor living, lounge area, and space for the dogs. A custom gas fire pit comes off the studio area to anchor the entertaining area. The furniture chosen for this section stacks on itself to create a obelisk; when not in use, allows additional square footage for the patio and doubles as an interesting visual.

We brought in our friends at McKinney York Architects to help us design and build this world class studio. For the outdoor shower we designed and built a custom iron shower caddy nick-named “The Butler.” The butler stands at attention, discreetly holding your towels and toiletries while you shower. The studio is anchored by a raised turf area to soften the hardscape, and offer a place for the dogs to lay, while the artist is at work!

Read More

Positive SSL