Category: xeriscape

Jan 10

Our customers for this project were a young, active family new to Austin with a keen eye for design and a love of the outdoors. The main goal of this project was to implement an outdoor living space while also providing an area for their dogs and kids to be active. 

Starting in the front yard, we added a walkway to connect with the street to create a welcoming entrance for guests.  Next we focused on extending their indoor living space into the backyard by implementing elements that they would draw them outside. The new patio and fire pit, built-in seating opportunities, an outdoor shower, and an adjustable louvered pergola help keep the space comfortable for everyday use. A rain water catchment and a raised garden and herb wall create opportunities to interact with their landscape. The inclusion of the custom built play area gives the kids a separate place to play while mom and dad entertain. 

The home was a new construction, with unique yard layout that left us with a series of corners. These customers were conscious of choosing environmentally friendly options to work with nature in their space rather than combat it. We were able to create movement within the yard and soften the structures with native plantings that added energy to the space.  

Read More

Oct 17

Oak Hill Country Estate

By Rodney Stoutenger | Leave a comment

native-edge-spring2016-316
This became more than another landscape installation, this became about family! We were first contacted by this amazing husband and wife team back when the in-laws were first invited into their home! The homeowners being custom home builders made this project a fun and personable collaboration! We designed this landscape with the same core principals they built their home with; sustainability – but more importantly, love and family.

After seeing the plans for the in-law suite and guest house, we instantly felt their connection with their design and concept to be built around the family. By connecting the main house to the guest house with an open air breezeway, outdoor kitchen, and pool – we knew we would be able to capture some amazing details thought the space, and create destination areas amongst the landscape for the family to enjoy for years to come! Read More

Mar 18

Crestview Rustic Oasis

By Rodney Stoutenger | Leave a comment

What we love most about our landscapes is having fun! That is why it is always so great to be a part of a project with such personality! These homeowners were a fun couple, with great history – picking up electric art and sculptures along the way! Every piece having it’s own story! When we

Read more
Feb 11

After purchasing their home, this wonderful couple wanted to make their mark! They wanted to improve the overall friendliness to their home, and that starts with the landscape! Being situated on a large lot, they felt responsible to create a practical landscape that encompassed a drought tolerant plant palette, and sustainable practices. We were able

Read more
Nov 9

Another fun Crestview project! This young couple wanted a back yard that reflected their bohemian-eclectic style and could add additional privacy from the ever climbing construction around them. A place for “hanging out and drinking coffee or beer in the backyard.” But what was most exciting, was the air stream they had just purchased and

Read more
Jun 3

back-05-after

Check out this project in Austin Home Magazine! 

This fun and young family moved to this South Austin neighborhood to be closer to friends and family. However, their new home’s outdoor entertaining space and lack of landscape felt underwhelming and unwelcoming. The only redeeming feature was their yard backing up to the greenbelt. Our mission was to design a landscape that was not only perfect for their area, but fit their young, fun and busy professional lifestyle.

For the front yard, we complimented the entryway with a mix of modern cut natural stone complemented with water wise plantings. Metal planters, beds of succulents and decomposed granite, as well as other xeriscape features reduced the amount of turf, leaving just enough for their neighborhood movie nights!

In the backyard, we expanded their entertaining space by defining several new spaces; a stone patio for cooking and lounging, a children’s play area with climbing wall and custom dragon made out of recycled tires, and a washer pit where they can host local tournaments. As custom gas fire pit act as a focal point for the various areas, and provides light and heat as the days get shorter.  All of this transitions smoothly into the greenbelt. Giving their yard an endless feel.

Read More

May 29

back-afters-13This stylish Brentwood home had recently been renovated while preserving the integrity of its original mid-century design, and architecture. With furniture and furnishings true to the stylish time period, this was a perfect yard to imitate the aesthetics of the infamous Brazilian Landscape Architect, Burle Marx. This family needed a fun, yet functional space to host friends and family; but wanted to preserve the timeless aesthetics of the stylish Mid-Century flare. Burle Marx is famous for his organic nature within modernist landscape architecture. We pulled inspiration from Marx, as one of the first people to call for the conservation of Brazil’s rainforests, to introduce a palette of native and beneficial plant materials to mimic his environmental efforts. We also pulled from his artistic expressions with our curved and dramatic garden bed lines, and placement of specimen plantings. All in all, we created a truly timeless landscape design, that’s style will easily convey generation to generation. Read More

May 20

native-edge-129

Check out this project in Austin Home Magazine! 


With a passion for entertaining both children and adults, this family needed a flexible and usable space. Additionally, recent construction had changed the family’s greenbelt view, into an industrial eye sore.  Taking cues from the modern interior decorating of the house, we revitalized this tired and tiny back yard into an open and flowing oasis of fun and functionality.

A low maintenance, drought tolerant plant palette was a must for this busy family, and is reflected in our plant choices of ornamental grasses and agaves. A custom constructed swing complements and anchors the play area, without visually invading the overall esthetic of the yard. The swings construction will easily accommodate a hammock as the children get older.  The implantation of bamboo screening hides the new industrial area by blending the space into the surrounding greenbelt. Custom cedar benches provide additional seating and are complimented by large custom metal planters to anchor the space. Removing large areas of struggling grass and replacing it with limestone and black gravel, creates a perfect area for larger groups to mingle.   With distinct areas for children play, adult seating and  “free range socializing” this small space is ready for big parties. 

Read More

Dec 5

What an exciting project! For this project we needed to solve the problematic space for a growing family to merge two areas – one for the adults and one for the kids. In these photos you will see how we seamlessly created one great space for the whole family to enjoy! We used recycled and

Read more
Jul 22

IMG_5413Sometimes, keeping it simple can have a huge pay off. These clients wanted to update their courtyard to match the style of their very modern condo. With limited space, and a desire to reduce water and maintenance of their yard, we designed a beautiful, simple, and elegant retreat. To optimize the space, strategic plantings and simple construction was used to distract from necessary utility eye sores and improve the flow and functionality of the space.
Read More

Positive SSL