Category: Small Space

Sep 12

Zilker Native Chic

By Jill Zimmerman | Leave a comment

This yard was transformed from a bland bilder basic to a fun and lush xeriscaped entry way. To make the yard feel bigger, we removed the driveway and used gravel from end to end, creating an open, borderless planting and patio space across the entire front yard. For extra security and privacy, a fence was added along the front, which features an automatic gate for easy use as they come and go. With the limestone facade being one of the customers least favorite features of the house, we planted fig ivy vines to grow and cover it.

 

Read More

Aug 30

 

This project is another example of how to maximize small spaces. This customer’s small Brentwood yard was centered around their new plunge pool. However, the existing pavers and layout left much to be desired. We reworked the pavers to create usable spaces and clean lines, and a vines and lighting work with the custom pergola to increase the privacy and add a soft vertical element to encourage the intimate feel of the space. Two other structures block the pool equipment and AC compressor from sight. This reduces the visual weight of these areas and allows the eye to focus on the crown jewel of the space… the pool.

Read More

Aug 13

These customers thought their space was too small to utilize in the way they wanted. We introduced the idea of small spaces needing to be simple, yet impactful in every material and placement chosen. To make the space feel larger, we emphasized the visual height of the space with tall pottery, trellis work, and an herb planter wall, while taking advantage of unused space under the stairs to create storage. The large concrete patio pavers also assist with the illusion of a larger space. The entire space centers around a custom designed iron planter and fire pit combo for night time lounge entertaining.

Read More

Jan 6

After their brand new construction was completed, this family had a beautiful and comfortable home that truly fit their needs. However, this new construction lacked an outdoor living space, which left the backyard feeling stark and bare. With this blank slate, we were able to create a relaxing environment for this family to enjoy.
Faced with the challenge of using every square-inch of this small space, Native Edge was able to design a landscape that left this family worry-free. We incorporated a low maintenance composite decking system, modern raised metal planters, and a bubbling urn water feature to tie this peaceful landscape together. The poor drainage of the lot gave us the opportunity to create a striking cat walk and drainage feature, which left ample room for their vegetable and herb garden hobby. There is even a nook for the family dog to enjoy! 

Read More

Jan 4

This duplex has a very modern aesthetic with focuses on clean lines and metal accents. However, the front courtyard was undeveloped and uninviting. We worked with the client to tie the courtyard and the property together by adding clean, monochromatic details with a heavy focus on texture. 

The main goal of this project was to add a low-maintenance outdoor living space that was an extension of the home. The small space and harsh sun exposure limited the plant pallet, but we were able to use lush plant material to maximize the space. A monochromatic pallet makes for a perfect backdrop for focal points and key pieces. The circular fire-pit was used to break up the 90 degree angles of the space, and also played off the round pottery. 

Read More

Oct 11

This customer had grown tired of constantly fighting her yard. Though it was small, it’s steep slope proved to make keeping it in tip top shape an impossible task. Slopes are never easy for grass to grow on. For one, our already infrequent rain does not have a chance to reach the roots as gravity

Read more
May 20

native-edge-129

Check out this project in Austin Home Magazine! 


With a passion for entertaining both children and adults, this family needed a flexible and usable space. Additionally, recent construction had changed the family’s greenbelt view, into an industrial eye sore.  Taking cues from the modern interior decorating of the house, we revitalized this tired and tiny back yard into an open and flowing oasis of fun and functionality.

A low maintenance, drought tolerant plant palette was a must for this busy family, and is reflected in our plant choices of ornamental grasses and agaves. A custom constructed swing complements and anchors the play area, without visually invading the overall esthetic of the yard. The swings construction will easily accommodate a hammock as the children get older.  The implantation of bamboo screening hides the new industrial area by blending the space into the surrounding greenbelt. Custom cedar benches provide additional seating and are complimented by large custom metal planters to anchor the space. Removing large areas of struggling grass and replacing it with limestone and black gravel, creates a perfect area for larger groups to mingle.   With distinct areas for children play, adult seating and  “free range socializing” this small space is ready for big parties. 

Read More

Dec 5

What an exciting project! For this project we needed to solve the problematic space for a growing family to merge two areas – one for the adults and one for the kids. In these photos you will see how we seamlessly created one great space for the whole family to enjoy! We used recycled and

Read more
Jul 22

IMG_5413Sometimes, keeping it simple can have a huge pay off. These clients wanted to update their courtyard to match the style of their very modern condo. With limited space, and a desire to reduce water and maintenance of their yard, we designed a beautiful, simple, and elegant retreat. To optimize the space, strategic plantings and simple construction was used to distract from necessary utility eye sores and improve the flow and functionality of the space.
Read More

Mar 23

Brentwood Xeriscape

By Rodney Stoutenger | Comments 2

IMG_4481Small yards are always a welcomed challenge!  The exposed utilities, and awkward slope presented even more landscape challenges to deal with.  Despite these obstacles, we were able to create an accessible and inviting space by using three different pathways as a focal feature of the yard, leading into the open and borderless design.
To makes the space feel larger, a custom designed steel retaining wall was installed and the yard was regraded to achieve this effect.  The sawn limestone slab stairs wedged between sheets of steel offer a contrast that is Modern-Rustic; a landscape style emerging here in Austin. A steel trellis to hide a collection of utilities is featured opposite a steel box planter, which add to the style as well as complimenting the asymmetry of the home very nicely.
We used a simple, airy, and of course, drought-tolerant plant palette.  Evergreen trailing rosemary to spill over the retaining wall, a carpet of thymes to creep in amongst the limestone slab pavers, and some well chosen tropical looking plants will soften the entire feel as they grow.  It’s such a unique landscape! Can’t wait to see how it matures!

 

Read More

Positive SSL