Category: Modern

May 14

Check out this project in Austin Home Magazine! 

There is so much happening on this project we’ve had to divide it into two parts for ya! Make sure you check out the Front Yard.

Truly, one of Native Edge’s Crown Jewels, this project is one of our all time favorites. When the homeowner moved in, this property’s dated landscape had become a disjointed overgrown mess. The customer’s requirements for this space were to increase the entertainment space, a modern and natural zen feel, better access between the various areas of the yard, and a Art Studio that could double as guest quarters.

We tripped the amount of outdoor entertaining space with three main areas; outdoor living, lounge area, and space for the dogs. A custom gas fire pit comes off the studio area to anchor the entertaining area. The furniture chosen for this section stacks on itself to create a obelisk; when not in use, allows additional square footage for the patio and doubles as an interesting visual.

We brought in our friends at McKinney York Architects to help us design and build this world class studio. For the outdoor shower we designed and built a custom iron shower caddy nick-named “The Butler.” The butler stands at attention, discreetly holding your towels and toiletries while you shower. The studio is anchored by a raised turf area to soften the hardscape, and offer a place for the dogs to lay, while the artist is at work!

Read More

May 13

01-After

Check out this project in Austin Home Magazine! 

There is so much happening on this project we’ve had to divide it into two parts for ya! Make sure you check out the Back Yard.

This Hyde Park cottage had recently undergone a beautiful indoor renovation, and was in desperate need of an outdoor facelift to match.

In the front yard, our primary focus was to create an open and enhanced entry way. We used terracing to build a level limestone walkway that refocused the attention to the entry of the house, creating a more welcoming and usable feel. Terracing also helped us create defined planting spaces for visual interest as well as helping with proper drainage and erosion control. Plants that would grow naturally in the cracks and crevices of the wall were selected to soften the hardscapes, and help reduce the urban heat effect. With the addition of a small water feature, we were also able to provide wildlife with a safe and natural habitat!

 

 


Read More

Oct 1

Ridgetop Modern Makeover

By Rodney Stoutenger | 1 Comment

  The yard of this beautiful new construction was a blank slate that needed to reflect the modern and eclectic feel of the interior. With entertaining a top priority and 3 dogs of various sizes to accommodate (a shitzu, a pit bull, and a huge great dane),  we focused on creating defined areas for seating…

Read more
Oct 24

Crestview

By Rodney Stoutenger | Comments 4

With the up-and-coming neighborhood of Crestview changing daily, these clients wanted to finish off their remodel by updating their landscape to fit their style, and the modernized neighborhood. With their home already having some modern/contemporary lines and design elements, it was easy to expanded and shadow that within the landscape. By creating predominate features like these metal box planters, we needed to keep the plant pallet simple, and chic. We used a pallet of very architectural plants, low maintenance native plants, and topped it off with a top dress of Decomposed Granite for a pop of color and sense of durability.

Read More

Sep 25

Cat Mountain – Modern

By Rodney Stoutenger | 1 Comment

After

This property is nestled in a hill side of the Cat Mountain Neighborhood; which can pose some tricky design challenges. These clients wanted us to anchor the landscape as a whole, and work with the modern architecture of the home. The walkway around the house to the pool was more of an unwanted slide to the pool! By creating terraced steps along the walk, as well as plant material to help evoke a tropical paradise; we created a space that was functional as well as beautiful. With a few additional touches to accent the architecture this space went from choppy to smooth and cohesive.

Read More