Category: Modern

Jan 6

After their brand new construction was completed, this family had a beautiful and comfortable home that truly fit their needs. However, this new construction lacked an outdoor living space, which left the backyard feeling stark and bare. With this blank slate, we were able to create a relaxing environment for this family to enjoy.
Faced with the challenge of using every square-inch of this small space, Native Edge was able to design a landscape that left this family worry-free. We incorporated a low maintenance composite decking system, modern raised metal planters, and a bubbling urn water feature to tie this peaceful landscape together. The poor drainage of the lot gave us the opportunity to create a striking cat walk and drainage feature, which left ample room for their vegetable and herb garden hobby. There is even a nook for the family dog to enjoy! 

Read More

Jan 4

This duplex has a very modern aesthetic with focuses on clean lines and metal accents. However, the front courtyard was undeveloped and uninviting. We worked with the client to tie the courtyard and the property together by adding clean, monochromatic details with a heavy focus on texture. 

The main goal of this project was to add a low-maintenance outdoor living space that was an extension of the home. The small space and harsh sun exposure limited the plant pallet, but we were able to use lush plant material to maximize the space. A monochromatic pallet makes for a perfect backdrop for focal points and key pieces. The circular fire-pit was used to break up the 90 degree angles of the space, and also played off the round pottery. 

Read More

Oct 17

Oak Hill Country Estate

By Rodney Stoutenger | Leave a comment

native-edge-spring2016-316
This became more than another landscape installation, this became about family! We were first contacted by this amazing husband and wife team back when the in-laws were first invited into their home! The homeowners being custom home builders made this project a fun and personable collaboration! We designed this landscape with the same core principals they built their home with; sustainability – but more importantly, love and family.

After seeing the plans for the in-law suite and guest house, we instantly felt their connection with their design and concept to be built around the family. By connecting the main house to the guest house with an open air breezeway, outdoor kitchen, and pool – we knew we would be able to capture some amazing details thought the space, and create destination areas amongst the landscape for the family to enjoy for years to come! Read More

May 27

01-after

Check out this project in Austin Home Magazine! 

We had a several challenges to face with this project. Not only did we need to update a dated landscape to accommodate two seemingly different design tastes (modern & minimalistic vs natural english garden), we were tasked with improving the property’s drainage, improving the driveway access, reducing water usage and plant maintenance, and fixing a crumbling wall.

To marry the two design tastes, we started with the more modern elements of metal planters and softened the landscape with mass plantings of ornamental grasses and native sedge. These grasses act as a turf replacement that do not need to be mowed and require less regular watering. On each side of the yard we constructed new cedar fences to provide updated and additional privacy. In addition, we poured a new concrete wall to replace the existing retaining wall and play off the new modern vibe.

Read More

Feb 11

After purchasing their home, this wonderful couple wanted to make their mark! They wanted to improve the overall friendliness to their home, and that starts with the landscape! Being situated on a large lot, they felt responsible to create a practical landscape that encompassed a drought tolerant plant palette, and sustainable practices. We were able

Read more
May 29

back-afters-13This stylish Brentwood home had recently been renovated while preserving the integrity of its original mid-century design, and architecture. With furniture and furnishings true to the stylish time period, this was a perfect yard to imitate the aesthetics of the infamous Brazilian Landscape Architect, Burle Marx. This family needed a fun, yet functional space to host friends and family; but wanted to preserve the timeless aesthetics of the stylish Mid-Century flare. Burle Marx is famous for his organic nature within modernist landscape architecture. We pulled inspiration from Marx, as one of the first people to call for the conservation of Brazil’s rainforests, to introduce a palette of native and beneficial plant materials to mimic his environmental efforts. We also pulled from his artistic expressions with our curved and dramatic garden bed lines, and placement of specimen plantings. All in all, we created a truly timeless landscape design, that’s style will easily convey generation to generation. Read More

May 20

native-edge-129

Check out this project in Austin Home Magazine! 


With a passion for entertaining both children and adults, this family needed a flexible and usable space. Additionally, recent construction had changed the family’s greenbelt view, into an industrial eye sore.  Taking cues from the modern interior decorating of the house, we revitalized this tired and tiny back yard into an open and flowing oasis of fun and functionality.

A low maintenance, drought tolerant plant palette was a must for this busy family, and is reflected in our plant choices of ornamental grasses and agaves. A custom constructed swing complements and anchors the play area, without visually invading the overall esthetic of the yard. The swings construction will easily accommodate a hammock as the children get older.  The implantation of bamboo screening hides the new industrial area by blending the space into the surrounding greenbelt. Custom cedar benches provide additional seating and are complimented by large custom metal planters to anchor the space. Removing large areas of struggling grass and replacing it with limestone and black gravel, creates a perfect area for larger groups to mingle.   With distinct areas for children play, adult seating and  “free range socializing” this small space is ready for big parties. 

Read More

May 14

Check out this project in Austin Home Magazine! 

There is so much happening on this project we’ve had to divide it into two parts for ya! Make sure you check out the Front Yard.

Truly, one of Native Edge’s Crown Jewels, this project is one of our all time favorites. When the homeowner moved in, this property’s dated landscape had become a disjointed overgrown mess. The customer’s requirements for this space were to increase the entertainment space, a modern and natural zen feel, better access between the various areas of the yard, and a Art Studio that could double as guest quarters.

We tripped the amount of outdoor entertaining space with three main areas; outdoor living, lounge area, and space for the dogs. A custom gas fire pit comes off the studio area to anchor the entertaining area. The furniture chosen for this section stacks on itself to create a obelisk; when not in use, allows additional square footage for the patio and doubles as an interesting visual.

We brought in our friends at McKinney York Architects to help us design and build this world class studio. For the outdoor shower we designed and built a custom iron shower caddy nick-named “The Butler.” The butler stands at attention, discreetly holding your towels and toiletries while you shower. The studio is anchored by a raised turf area to soften the hardscape, and offer a place for the dogs to lay, while the artist is at work!

Read More

May 13

01-After

Check out this project in Austin Home Magazine! 

There is so much happening on this project we’ve had to divide it into two parts for ya! Make sure you check out the Back Yard.

This Hyde Park cottage had recently undergone a beautiful indoor renovation, and was in desperate need of an outdoor facelift to match.

In the front yard, our primary focus was to create an open and enhanced entry way. We used terracing to build a level limestone walkway that refocused the attention to the entry of the house, creating a more welcoming and usable feel. Terracing also helped us create defined planting spaces for visual interest as well as helping with proper drainage and erosion control. Plants that would grow naturally in the cracks and crevices of the wall were selected to soften the hardscapes, and help reduce the urban heat effect. With the addition of a small water feature, we were also able to provide wildlife with a safe and natural habitat!

 

 


Read More

Oct 1

Ridgetop Modern Makeover

By Rodney Stoutenger | 1 Comment

  The yard of this beautiful new construction was a blank slate that needed to reflect the modern and eclectic feel of the interior. With entertaining a top priority and 3 dogs of various sizes to accommodate (a shitzu, a pit bull, and a huge great dane),  we focused on creating defined areas for seating

Read more
Positive SSL