Category: Featured

Jan 30

This young family came to us looking to transform their yard into an area where they could easily entertain their guests. They were looking to add a seamless wraparound patio that meshed with the look of their existing home and garage. Concrete was chosen as the base of the patio, and was then topped with…

Read more
Nov 21

After these homeowners moved from a modern house in east Austin out to the hill country of Georgetown, they wanted to modernize their landscaping without clashing with their new home. The pre-existing, overgrown beds provided a great shape, so the designer decided to reenforce them with metal edging, and fill them with drought tolerant perennials…

Read more
Nov 3
Oct 3

These homeowners were looking to up their hosting game by modernizing their property to create the ultimate entertainment space. A custom outdoor kitchen was added with a top of the line Delta Heat grill and a special nook for a Big Green Egg. Flagstone was added to create asymmetrical walkways throughout the yard that extended into a ring around the fire pit. Four rectangular trellises were added along the fence and shed, with an all metal pergola located at the back of the pool. This unique structure immediately draws the eye and adds a playful, artistic element to the rest of the space. The use of various sized rocks, gravel, and flagstone give a rough texture that creates a symbiosis with the metalwork. Silver Falls Dichondra creates a beautiful contrast to the rocks and can be found all over the property along with various other grasses, ferns, and agave. A large area of gravel rests on the side of the house, giving the client room to park a recreational vehicle. In front, a privacy fence was added along one of the property lines, leading into a drought resistant, eco-friendly section of yard. This fence, coupled with a giant boulder, doubles as a safety precaution in case drivers miss the turn and run into their lawn. This updated landscaping adds an effortless flow for guests to move from the front yard to the back while creating a very open, welcoming feel to all who enter.

 

Read More

Aug 30

 

This project is another example of how to maximize small spaces. This customer’s small Brentwood yard was centered around their new plunge pool. However, the existing pavers and layout left much to be desired. We reworked the pavers to create usable spaces and clean lines, and a vines and lighting work with the custom pergola to increase the privacy and add a soft vertical element to encourage the intimate feel of the space. Two other structures block the pool equipment and AC compressor from sight. This reduces the visual weight of these areas and allows the eye to focus on the crown jewel of the space… the pool.

Read More

Aug 22

Brentwood Oasis

By Jill Zimmerman | Leave a comment

Before we arrived, this back yard oasis had all of the water and none of the greenery! Installing a pool can be majorly damaging to your yard. To combat that we added raised planter beds with colorful plantings and fine textured foliage. To create a private space for the couple to relax in we also installed trellises and bamboo to soften the edges. Black star gravel and decomposed granite give it that beautiful and easy-going final touch.

Read More

Nov 13

For this project we were given the pleasure of working with one of our repeat clientsand quite the project it was. Situated in one of Austin’s most premiere locations, before we got our hands on it the landscape for this house was left in significant disrepair. There were broken water features, limbs damaging the sides of the house, overgrown grass and weeds, and overgrown vines. The homeowners trusted us to come up with new ways to enhance and cleanup the space on this beautiful property, while also keeping it dog friendly and adding some new raised planters for a vegetable garden. Two living walls and a custom water feature made this property unique from others like it, and native plants were chosen to frame the house, rather than distract from it, giving it our Native Edge touch. After several months of install, plus one outdoor shower and kitchen later, the finished product turned out to be well worth the effort.

Read More

Jan 10

Our customers for this project were a young, active family new to Austin with a keen eye for design and a love of the outdoors. The main goal of this project was to implement an outdoor living space while also providing an area for their dogs and kids to be active. 

Starting in the front yard, we added a walkway to connect with the street to create a welcoming entrance for guests.  Next we focused on extending their indoor living space into the backyard by implementing elements that they would draw them outside. The new patio and fire pit, built-in seating opportunities, an outdoor shower, and an adjustable louvered pergola help keep the space comfortable for everyday use. A rain water catchment and a raised garden and herb wall create opportunities to interact with their landscape. The inclusion of the custom built play area gives the kids a separate place to play while mom and dad entertain. 

The home was a new construction, with unique yard layout that left us with a series of corners. These customers were conscious of choosing environmentally friendly options to work with nature in their space rather than combat it. We were able to create movement within the yard and soften the structures with native plantings that added energy to the space.  

Read More

Jan 6

After their brand new construction was completed, this family had a beautiful and comfortable home that truly fit their needs. However, this new construction lacked an outdoor living space, which left the backyard feeling stark and bare. With this blank slate, we were able to create a relaxing environment for this family to enjoy.
Faced with the challenge of using every square-inch of this small space, Native Edge was able to design a landscape that left this family worry-free. We incorporated a low maintenance composite decking system, modern raised metal planters, and a bubbling urn water feature to tie this peaceful landscape together. The poor drainage of the lot gave us the opportunity to create a striking cat walk and drainage feature, which left ample room for their vegetable and herb garden hobby. There is even a nook for the family dog to enjoy! 

Read More

Jan 4

This project won the bronze awards for Landscape Design in the 2017-2018 Texas Excellence In Landscaping Awards.

This duplex has a very modern aesthetic with focuses on clean lines and metal accents. However, the front courtyard was undeveloped and uninviting. We worked with the client to tie the courtyard and the property together by adding clean, monochromatic details with a heavy focus on texture. 

The main goal of this project was to add a low-maintenance outdoor living space that was an extension of the home. The small space and harsh sun exposure limited the plant pallet, but we were able to use lush plant material to maximize the space. A monochromatic pallet makes for a perfect backdrop for focal points and key pieces. The circular fire-pit was used to break up the 90 degree angles of the space, and also played off the round pottery. 

Read More