Category: Courtyard

Aug 30

 

This project is another example of how to maximize small spaces. This customer’s small Brentwood yard was centered around their new plunge pool. However, the existing pavers and layout left much to be desired. We reworked the pavers to create usable spaces and clean lines, and a vines and lighting work with the custom pergola to increase the privacy and add a soft vertical element to encourage the intimate feel of the space. Two other structures block the pool equipment and AC compressor from sight. This reduces the visual weight of these areas and allows the eye to focus on the crown jewel of the space… the pool.

Read More

Aug 13

These customers thought their space was too small to utilize in the way they wanted. We introduced the idea of small spaces needing to be simple, yet impactful in every material and placement chosen. To make the space feel larger, we emphasized the visual height of the space with tall pottery, trellis work, and an herb planter wall, while taking advantage of unused space under the stairs to create storage. The large concrete patio pavers also assist with the illusion of a larger space. The entire space centers around a custom designed iron planter and fire pit combo for night time lounge entertaining.

Read More

Jan 6

After their brand new construction was completed, this family had a beautiful and comfortable home that truly fit their needs. However, this new construction lacked an outdoor living space, which left the backyard feeling stark and bare. With this blank slate, we were able to create a relaxing environment for this family to enjoy.
Faced with the challenge of using every square-inch of this small space, Native Edge was able to design a landscape that left this family worry-free. We incorporated a low maintenance composite decking system, modern raised metal planters, and a bubbling urn water feature to tie this peaceful landscape together. The poor drainage of the lot gave us the opportunity to create a striking cat walk and drainage feature, which left ample room for their vegetable and herb garden hobby. There is even a nook for the family dog to enjoy! 

Read More

Jan 4

This project won the bronze awards for Landscape Design in the 2017-2018 Texas Excellence In Landscaping Awards.

This duplex has a very modern aesthetic with focuses on clean lines and metal accents. However, the front courtyard was undeveloped and uninviting. We worked with the client to tie the courtyard and the property together by adding clean, monochromatic details with a heavy focus on texture. 

The main goal of this project was to add a low-maintenance outdoor living space that was an extension of the home. The small space and harsh sun exposure limited the plant pallet, but we were able to use lush plant material to maximize the space. A monochromatic pallet makes for a perfect backdrop for focal points and key pieces. The circular fire-pit was used to break up the 90 degree angles of the space, and also played off the round pottery. 

Read More

Positive SSL