Category: Projects

Oct 3

 

After this home was completely rebuilt in the established Barton Hills neighborhood, the landscape needed a reboot to match the new modern/contemporary house.  To update the style, we replaced the cracked solid driveway with concrete ribbons and gravel that lines up with the garage. We built a retaining to hold back the sloped, problematic front yard. This leveled out a buffer space of plantings near the curb helping to create a welcoming accent for guests. We also introduced a comfortable pathway to transition through the yard into the new courtyard space, balancing out the scale of the house with the landscape.

Read More

Sep 19

Wanting to mimic some of their favorite downtown bars and patios, this customer opted to remove their huge obtrusive pergola that was already in disrepair. In it’s place, we designed three separate spaces that overflow into one another, divided and softened by borderless plantings and low raised planters and ornamental trees. To address major drainage issues, we utilized rain barrels to ease and redirect water captured from the gutters.
Read More

Sep 12

Zilker Native Chic

By Jill Zimmerman | Leave a comment

This yard was transformed from a bland bilder basic to a fun and lush xeriscaped entry way. To make the yard feel bigger, we removed the driveway and used gravel from end to end, creating an open, borderless planting and patio space across the entire front yard. For extra security and privacy, a fence was added along the front, which features an automatic gate for easy use as they come and go. With the limestone facade being one of the customers least favorite features of the house, we planted fig ivy vines to grow and cover it.

 

Read More

Aug 30

 

This project is another example of how to maximize small spaces. This customer’s small Brentwood yard was centered around their new plunge pool. However, the existing pavers and layout left much to be desired. We reworked the pavers to create usable spaces and clean lines, and a vines and lighting work with the custom pergola to increase the privacy and add a soft vertical element to encourage the intimate feel of the space. Two other structures block the pool equipment and AC compressor from sight. This reduces the visual weight of these areas and allows the eye to focus on the crown jewel of the space… the pool.

Read More

Aug 22

Brentwood Oasis

By Jill Zimmerman | Leave a comment

Before we arrived, this back yard oasis had all of the water and none of the greenery! Installing a pool can be majorly damaging to your yard. To combat that we added raised planter beds with colorful plantings and fine textured foliage. To create a private space for the couple to relax in we also installed trellises and bamboo to soften the edges. Black star gravel and decomposed granite give it that beautiful and easy-going final touch.

Read More

Aug 13

These customers thought their space was too small to utilize in the way they wanted. We introduced the idea of small spaces needing to be simple, yet impactful in every material and placement chosen. To make the space feel larger, we emphasized the visual height of the space with tall pottery, trellis work, and an herb planter wall, while taking advantage of unused space under the stairs to create storage. The large concrete patio pavers also assist with the illusion of a larger space. The entire space centers around a custom designed iron planter and fire pit combo for night time lounge entertaining.

Read More

Aug 1

This couple had just built a new house on the outskirts of Austin and were in need of some new landscaping to go with it. For their large slopped yard they wanted limestone boulders to break up the space and keep it natural while a flagstone patio and fire pit could be the fun focal point to the design.

Read More

Nov 13

For this project we were given the pleasure of working with one of our repeat clientsand quite the project it was. Situated in one of Austin’s most premiere locations, before we got our hands on it the landscape for this house was left in significant disrepair. There were broken water features, limbs damaging the sides of the house, overgrown grass and weeds, and overgrown vines. The homeowners trusted us to come up with new ways to enhance and cleanup the space on this beautiful property, while also keeping it dog friendly and adding some new raised planters for a vegetable garden. Two living walls and a custom water feature made this property unique from others like it, and native plants were chosen to frame the house, rather than distract from it, giving it our Native Edge touch. After several months of install, plus one outdoor shower and kitchen later, the finished product turned out to be well worth the effort.

Read More

Jan 10

Our customers for this project were a young, active family new to Austin with a keen eye for design and a love of the outdoors. The main goal of this project was to implement an outdoor living space while also providing an area for their dogs and kids to be active. 

Starting in the front yard, we added a walkway to connect with the street to create a welcoming entrance for guests.  Next we focused on extending their indoor living space into the backyard by implementing elements that they would draw them outside. The new patio and fire pit, built-in seating opportunities, an outdoor shower, and an adjustable louvered pergola help keep the space comfortable for everyday use. A rain water catchment and a raised garden and herb wall create opportunities to interact with their landscape. The inclusion of the custom built play area gives the kids a separate place to play while mom and dad entertain. 

The home was a new construction, with unique yard layout that left us with a series of corners. These customers were conscious of choosing environmentally friendly options to work with nature in their space rather than combat it. We were able to create movement within the yard and soften the structures with native plantings that added energy to the space.  

Read More

Jan 6

After their brand new construction was completed, this family had a beautiful and comfortable home that truly fit their needs. However, this new construction lacked an outdoor living space, which left the backyard feeling stark and bare. With this blank slate, we were able to create a relaxing environment for this family to enjoy.
Faced with the challenge of using every square-inch of this small space, Native Edge was able to design a landscape that left this family worry-free. We incorporated a low maintenance composite decking system, modern raised metal planters, and a bubbling urn water feature to tie this peaceful landscape together. The poor drainage of the lot gave us the opportunity to create a striking cat walk and drainage feature, which left ample room for their vegetable and herb garden hobby. There is even a nook for the family dog to enjoy! 

Read More

Positive SSL